Maslinovo ulje i hrvatska kuhinja – tradicija i suvremeni recepti - Ulje Ramov

Košarica

Košarica je prazna. Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Maslinovo ulje i hrvatska kuhinja – tradicija i suvremeni recepti

Naslovna | Blog | Maslinovo ulje i hrvatska kuhinja – tradicija i suvremeni recepti
Maslinovo ulje i hrvatska kuhinja – tradicija i suvremeni recepti
21.12.2025.

U mediteranskoj dijeti maslinovo ulje je izvor zdravlja i kulturnog identiteta. Njegove nutritivne vrijednosti, bogate mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, podupiru dugovječnost i vitalnost. Moderne interpretacije dalmatinske kuhinje sve češće koriste maslinovo ulje na nove načine, u emulzijama, pjenicama, uljnim prahovima pa i desertima. Maslinovo ulje fantastično se slaže s avokadom i citrusima, pečenim batatom, sirovim lososom i sezamom, pa čak i tamnom čokoladom. Možda baš danas otkrijete neku novu ideju i obogatite svoju blagdansku trpezu te oborite s nogu ukućane i goste.

Maslinovo ulje i hrvatska kuhinja – tradicija i suvremeni recepti

Ako pitate ljude na Mediteranu, maslinovo ulje znači im puno više od običnog sastojka u prehrani. Tisućama godina na sunčanoj obali i kamenitim obroncima maslina je rasla u surovim uvjetima. Ulje koje se iz nje dobiva s vremenom je postalo simbol povezanosti čovjeka, zemlje i mora.
U mediteranskoj dijeti maslinovo ulje je izvor zdravlja i kulturnog identiteta. Njegove nutritivne vrijednosti, bogate mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, podupiru dugovječnost i vitalnost.


U Dalmaciji i Istri uzgoj maslina ima dugu i ponosnu tradiciju, a ulja nastala iz tih maslina nose autentični pečat podneblja. Izraženo su svježa, s aromom zelene trave i rajčice te blagom gorčinom i pikantnošću. Zbog toga su uravnotežena i idealna za mediteransku kuhinju, što se jasno osjeti i u Ramov uljima koja naglašavaju karakter svake sorte.


Upravo zbog jedinstvenosti različitih sorti maslinovog ulja, važno je znati kako odabrati kvalitetno te ga ispravno koristiti u prehrani kako biste maksimalno iskoristili njegove blagodati i obogatili svoja jela novom razinom punine okusa.

Maslinovo ulje i dalmatinska jela - spoj okusa i tradicije

U dalmatinskoj kuhinji maslinovo ulje oduvijek se cijeni i smatra se da doprinosi više od začina. Vlasnici i kreatorici Ramov brenda, ali i stravstvenoj kuharici, Matiji Ramov, na spomen Dalmacije i maslinovog ulja padaju na pamet tri jela. Riba s gradela, pašticada i pašta sa pomidorima - jela u kojima je maslinovo ulje temelj okusa i mirisa.


Matija ističe kako maslinovo ulje u ribi naglašava morsku svježinu, u pašticadi zaokružuje kompleksnost umaka i daje mu posebnu svilenkastost, a u tjestenini jednostavnost i toplina domaće kuhinje dobivaju notu elegancije. U svakom od tih jela maslinovo ulje je poput zaštitnog znaka dalmatinske spize. Baš ovih dana oko Božića i kad je obitelj na okupu, Matija svojim jelima i slasticama dodaje potpis Ulja Ramov. 


Može ga se koristiti kao temelj, ali i kao začin ili završni dodir. Kod gradela ulje ide i prije i poslije pečenja da zaštiti ribu, naglasi miris i doda sjaj. 
U brudetu maslinovo ulje je temelj okusa jer bez njega nema onog bogatstva umaka. Kad se meso, riba ili povrće spremaju pod pekom, završni rezultat itekako ovisi o maslinovom ulju kako bi se sastojci spojili, zadržali sočnost i dobili karameliziran, topao sloj.
Završno dodavanje sirovog ulja jelima daje svježinu i miris po maslini, a salate doživljavaju svoj puni potencijal. Tada se najbolje osjeti razlika između prosječnog i vrhunskog ulja te koliko je presudno koristiti kvalitetno domaće ulje.
Ono je najjači nositelj okusa u dalmatinskoj kuhinji zbog čega jeftina, rafinirana ulja mijenjaju identitet jela. Tako je sa svim namirnicama – domaće, uzgojene sa srcem i svježe ubrane uvijek će biti ukusnije.

Naš je savjet da koristite različita ulja za ribu, meso ili jela na žlicu jer svako ulje ima svoju osobnost. Za ribu birajte blaže i voćno ulje poput Ramov Monosortno Leccino jer ono neće prekriti nego će dodatno naglasiti okus mora. Za mesna jela poput pašticade idealno je Ramov Premium djevičansko maslinovo ulje koje je slojevito i pikantno. U tjestenine dodajte naše ulje za svaki dan, kako od milja zovemo Ramov Blend, jer postiže savršenu ravnotežu između voćnosti i pikantnosti.
Korištenje pravog, kvalitetnog ulja u pravom trenutku odluka je koja mijenja cijelu priču i odvodi vaša dalmatinska jela na sasvim novu razinu.

Maslinovo ulje kao "tajni" sastojak u hrvatskoj kuhinji

Moderna kuhinja maslinovo ulje koristi kreativnije od pukog preljeva za salatu. Danas smo svjesni koliko ono obogaćuje nutritivni profil jela zbog čega u suvremenoj kuhinji dobiva novu ulogu, gotovo kao sofisticirani sastojak.

Moderne interpretacije dalmatinske kuhinje sve češće koriste maslinovo ulje na nove načine, u emulzijama, pjenicama, uljnim prahovima pa i desertima. Maslinovo ulje fantastično se slaže s avokadom i citrusima, pečenim batatom, sirovim lososom i sezamom, pa čak i tamnom čokoladom.


Na primjer, emulzija maslinovog ulja i limuna može odlično poslužiti kao preljev za carpaccio od tune ili kao marinada za ribu. Lagano, svježe, aromatično, a opet potpuno dalmatinsko. Pjena od maslinovog ulja, pomiješana s biljem poput bosiljka ili ružmarina, stvara rapsodiju okusa u juhama ili predjelima. Matiji je najdraža čokoladna torta s uljem od autohtone sorte maslina krvavica, spoj koji eksplodira na jeziku neočekivanom harmonijom kontrasta.

Kombiniranje tradicionalnih namirnica, začinskog bilja i vrhunskog ekstra djevičanskog ulja stvara suvremenu gastronomsku simfoniju u kojoj svaka sorta ulja pokazuje svoje adute. 
Moderni chefovi ponašaju se prema maslinovom ulju kao prema vinu, birajući monosortna ulja ciljano prema jelu. Primjerice, Oblica ide uz jednostavna jela i salate, Krvavica je savršena za crveno meso i jake umake, dok je Leccino idealan izbor za ribu i povrće. U svima njima kvalitetno maslinovo ulje dodaje sočnost i balans, dok aroma povezuje kontraste.

Kreativni deserti s maslinovim uljem

Jeste li znali da maslinovo ulje nije rezervirano samo za slana jela? U slastičarstvu u hrvatskoj kuhinji sve je popularnija ideja da maslinovo ulje bude baza u desertima jer ističe njihovu dubinu, kompleksnost i sočnost. 
Ako maslac zamijenimo ekstra djevičanskim uljem, kolači ostaju duže svježi, a okusi su elegantniji. Blago voćna ulja daju notu svježine, dok pikantnija mogu stvoriti uzbudljiv kontrast u čokoladnim desertima.
Ako želite testirati kako vam se sviđa maslinovo ulje u desertima prije nego se posvetite kompliciranijim receptima, isprobajte jednostavnu kombinaciju sladoleda od vanilije s par kapi Ramov Premium ulja i prstohvatom morske soli. Ili dodajte nekoliko kapi blagog Ramov Leccino ulja u sorbet od limuna - dat će mu kremastu strukturu i blagu maslinastu notu koja se savršeno slaže s citrusima.
Oni hrabriji mogu isprobati kolač od naranče i badema s maslinovim uljem umjesto maslaca i dobit će mekanu i mirisnu mediteransku slasticu. Ako želite hrskavu strukturu keksa, isto tako možete zamijeniti maslac u receptu ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poseban dekadentni ples događa se u torti od tamne čokolade i maslinovog ulja jer intenzivna čokolada s pikantnijim monosortnim uljima poput Ramov Premium stvara dubok i sočan kontrast. Budite hrabri i iznenadite svoje ukućane i goste. 

Maslinovo ulje u hrvatskoj kuhinji predstavlja tradiciju, ali je i alat za kreativne izražajemodernih kuhara. Bilo da radite klasičnu peku, moderni rižoto, svježu salatu ili slastan desert, dodavanjem vrhunskog maslinovog ulja možete pojačati karakter i dubinu svakom od tih jela. Samo dodajte par kapi sirovog ulja pred sam kraj kuhanja ili pred serviranje na rižoto, juhu ili čak pizzu. To je kao potpis kuhara, tada se otpušta aroma jela i ono dobiva dušu.
Samo budite oprezni da ne koristite maslinovo ulje na previsokoj temperaturi jer onda gubi miris, okus i vrijednost. Ono voli nježnost, koristite ga umjereno za kuhanje, ali obilno za završni „touch“.


Ako želite taj autentični, mediteranski okus u svojoj kuhinji, pažljivo birajte lokalna maslinova ulja koja možete nabaviti direktno od proizvođača. Tako možete biti sigurni da kupujete visokokvalitetno maslinovo ulje i usput podržavate obiteljsku tradiciju i dalmatinske maslinare.
Provjerite naš web shop i istražite vrhunska dalmatinska maslinova ulja za svaki dan, ali i posebne prigode. 

 

Foto: Photo by Marta Dzedyshko (Pexels), privatna arhiva. 

 

 

 

Podijeli: