Zovu ga tekuće zlato, i to ne bez razloga. Zahvaljujući oleinskoj kiselini i polifenolima, maslinovo ulje smanjuje upale u našem tijelu, a pomaže i radu srca i krvnih žila. Njegova blaga pikantnost podiže okus svakog jela, od svježih salata do kuhanih i pečenih delicija. Osim na nepcu, maslinovo ulje njeguje i našu kožu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Ramov, stvoreno od maslina koje rastu u čistoj prirodi, pravo je bogatstvo. No kako ga najbolje i koliko često koristiti da dobijemo njegov maksimalni učinak i užitak? Kako sve koristiti maslinovo ulje, u kuhinji i izvan nje te kako sve pomaže našem organizmu, otkriva nam magistra nutricionizma Valerija Fabijanić.
Kako i koliko često koristiti maslinovo ulje?
Zovu ga tekuće zlato, i to ne bez razloga.
Zahvaljujući oleinskoj kiselini i polifenolima, maslinovo ulje smanjuje upale u našem tijelu, a pomaže i radu srca i krvnih žila.
Njegova blaga pikantnost podiže okus svakog jela, od svježih salata do kuhanih i pečenih delicija. Osim na nepcu, maslinovo ulje njeguje i našu kožu.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje, stvoreno od maslina koje rastu u čistoj prirodi, pravo je bogatstvo.
No kako ga najbolje i koliko često koristiti da dobijemo njegov maksimalni učinak i užitak?
Kako sve koristiti maslinovo ulje, u kuhinji i izvan nje te kako sve pomaže našem organizmu, otkriva nam magistra nutricionizma Valerija Fabijanić.
Smijemo li koristiti maslinovo ulje za kuhanje i pečenje hrane?
Jedna od najčešćih zabluda vezana uz maslinovo ulje jest ono da nije dovoljno stabilno odnosno sigurno za kuhanje ili pečenje.
Zašto? Zato što ulja koja imaju visoki udio višestruko nezasićenih masnih kiselina nisu pogodna za termičku obradu – ulje oksidira i stvaraju se nusprodukti.
No kod maslinovog ulja situacije je drugačija jer je kod njega dominira jednostruko nezasićena oleinska kiselina. Ona je puno stabilnija od višestruko nezasićenih masti, objašnjava Valerija Fabijanić.
Osim toga, određeni antioksidansi u maslinovom ulju povećavaju njegovu stabilnost pri visokim temperaturama.
„Dimna točka maslinovog ulja iznosi oko 190-210 stupnjeva Celzijusa što je dovoljno za većinu metoda kuhanja“, kaže nutricionistkinja.
Dakle, ekstra djevičansko maslinovo ulje je sigurno za kuhanje, pečenje i prženje hrane.
Koristiti ili ne maslinovo ulje za prženje hrane?
Valja biti iskren i reći da prženje nije najzdraviji način pripreme hrane, na kojem god ulju ga pripremali.
„Prednost treba dati pirjanju, kuhanju na pari i pečenju, a prženje u dubokom ulju smanjiti na najmanju moguću razinu“, savjetuje nutricionistkinja.
Ako već pržimo, možemo to činiti i na maslinovom ulju.
Ono što je važno jest da ulje nakon prženja zamijenimo, umjesto da ga ponovno koristimo. Razlog tome je što se prženjem može stvoriti određeni broj nusprodukata koji nisu pogodni za naše zdravlje.
Kako sve maslinovo ulje utječe na naše zdravlje?
Saznali smo da maslinovo ulje pomaže našem srčanom i krvožilnom sustavu, ali i da smanjuje upale u našem organizmu.
Pitali smo magistru nutricionizma da nam otkrije što točno kaže znanost kada je u pitanju maslinovo ulje i naše zdravlje.
„Ako mu damo prednost u odnosu na zasićene masne kiseline, smanjit ćemo mogućnost od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Također, izrazito je korisno za osobe koje imaju problema s određenom sistemskom upalom (primjerice, artritis, inzulinsku rezistenciju, upalne bolesti crijeva). Maslinovo ulje može im pomoći sniziti razinu upalnih citokina“.
Za ta su snažna svojstva maslinovog ulja mahom zaduženi polifenoli koje okusno prepoznajemo kroz ponešto gorkast, opor okus. Za naš su organizam ti prirodni biljni spojevi izrazito važni.
„Polifenoli djeluju kao antioksidansi i protuupalni agensi. Što se tiče maslinovog ulja, najviše ćemo ih pronaći u ekstra djevičanskom maslinovom ulju koje je svježe i pravilno skladišteno“, kaže Valerija Fabijanić.
Ono što izrazito utječe na razinu polifeonola unutar ulja jest njegova starost.
„Polifenoli su osjetljivi na oksidaciju, svjetlo, zrak i toplinu. Čak i kod vrhunskog ulja, ako stoji predugo, osobito u toplom ili na svjetlu, njihova razina drastično opada. Zato je bitno birati svježa ulja koja imaju duži rok trajanja“, napominje magistra nutricionizma.
Koliko maslinovog ulja trebamo konzumirati da osjetimo njegove benefite?
Koliko često i u kojim količinama trebamo konzumirati maslinovo ulje da osjetimo njegove benefite?
Valerija Fabijanić objašnjava da nema posebno definiranih količina koje su znanstveno propisane za konzumaciju uz blagotvoran efekt.
Ipak, poželjno je da maslinovo ulje u svakodnevnoj prehrani koristite redovno i umjereno. Primjerice, 1-2 žličice u salati, 1 žličica za termičku pripremu hrane, 1-2 žličice kao preljev preko povrća ili ribe.
„Jedna do dvije jušne žlice dnevno mogu se uklopiti u pravilnu prehranu za očuvanje zdravlja. Kao i kod svega, bitno je načelo umjerenosti, stoga za dodavanje ulja koristite žličicu ili žlicu“, savjetuje nutricionistkinja.
Iako je zdravo, maslinovo ulje također sadrži visoku kalorijsku vrijednost, pa ne želite pretjerati i prekoračiti svoje energetske potrebe.
Maslinovo ulje i njega kože
Maslinovo ulje njeguje naše tijelo iznutra, ali i izvana. Hidratizira i njeguje kožu te je čest sastojak u izradi kozmetike. Neki ga koriste za skidanje šminke, neki pak tijekom ljetnih mjeseci za ljepšu preplanulost tijekom sunčanja.
U njezi kože, maslinovo ulje su, s pijeskom koristili i stari Rimljani, konkretno gladijatori. Kombinaciju znoja, ulja i pijeska strugali su metalnim predmetom (strigil) što im je služilo kao svojevrstan piling. Manje je poznato da su tu smjesu Rimljani pakirali u bočice koje su onda prodavali obožavateljicama, ali i muškarcima kojima su tu smjesu smatrali afrodizijakom.
S nutricionističkog aspekta, maslinovo ulje je funkcionalna tvar i na koži, kaže Valerija Fabijanić.
„Isti bioaktivni sastojci koji djeluju protuupalno i antioksidativno unutar tijela, također mogu imati površinski zaštitni i regenerativni učinak na koži. No, treba paziti na individualne reakcije kože i koristiti ga u prikladnim količinama. Može se, primjerice, koristiti za masaže ili za njegu noktiju i kože oko noktiju“.
Praktični savjeti i trikovi za kupnju i korištenje maslinovog ulja
Kada birate maslinovo ulje, budite sigurni da kupujete ekstra djevičansko, a ne samo maslinovo ili djevičansko maslinovo ulje.
Kako biti siguran da je ulje s oznakom „ekstra djevičansko“, zaista takvo? Zelena boja nije nužno znak dobre kvalitete, ali nam zato okus maslinovog ulja može biti puno bolje mjerilo.
„Ako je ulje potpuno blago, bez mirisa, ili užeglo onda vjerojatno nije pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Pravo ulje sadrži blagu gorčinu i pikantnost, to je znak da sadrži korisne protuupalne spojeve“, objašnjava ova vlasnica obrta za savjetovanje u prehrani, Taste of Health.
„Također, metoda kojom je dobiveno ulje mora biti „hladno prešano“, jer takvo ulje je najviše kvalitete s najviše očuvanih nutritivnih komponenti. Izbjegavajte kupovati ulje u plastičnoj boci ili prozirnoj staklenoj boci“, ističe Valerija Fabijanić.
Kvalitetno ulje čuva se u tamnim staklenim bocama, baš poput našeg, Ramov ulja.
„Moj savjet je da se kupuje od malih lokalnih proizvođača koji vam uvijek mogu pružiti informacije o berbi i načinu dobivanja“, kaže Valerija Fabijanić.
Ramov, ulje s potpisom jedan je takav mali, obiteljski proizvođač maslinovog ulja. Naše masline dolaze iz rubnih dijelova Parka prirode Telašćica, na Dugom otoku te iz zelenih Ravnih kotara u okolici Zadra. Prerađujemo ih u vlastitoj uljari što znači da kontroliramo cijeli proces dobivanja ulja.
Ulje koje stvaramo je ekstra djevičansko, prepoznatljivog blago pikantnog i voćnog okusa. Za gurmane i one koji vole istraživati varijacije okusa maslinovog ulja, svake godine stvaramo ulja od pojedine sorte masline – monosortna ulja.
Sada kada znate sve o dobrobitima maslinovog ulja, vrijeme je da isprobate pravo „tekuće zlato“ iz Dalmacije! Istražite ponudu Ramov ulja i otkrijte savršen spoj tradicije, strasti i najsočnijih okusa dalmatinskih maslina za vaše zdravlje i gurmanske užitke. Vaše nepce i tijelo će vam biti zahvalni!