Kako prepoznati pravo maslinovo ulje - Ulje Ramov

Košarica

Košarica je prazna. Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Naslovna | Blog | Kako prepoznati pravo maslinovo ulje
Kako prepoznati pravo maslinovo ulje
15.05.2025.

Jeste li znali da je starim Grcima maslinovo ulje bilo toliko važno da su mislili kako je dar bogova te su ga čak koristili kao oblik plaćanja? Ova dragocjena tekućina, koja se koristi tisućama godina, danas je iznimno cijenjena u gastronomiji i neizostavan dio zdrave prehrane. Kada je kvalitetno prerađeno, maslinovo ulje fantastična je namirnica i začin, ali i lijek. No, kako biti siguran da ono što kupujete zaista vrijedi svog imena?

Karakteristike pravog maslinovog ulja 

Branje maslina
 
Maslinovo ulje igra ključnu ulogu u mediteranskoj prehrani zahvaljujući bogatstvu antioksidansima, vitaminima i zdravim masnim kiselinama. Prema istraživanjima, ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže u smanjenju upala, zaštiti srca i može čak usporiti starenje. Nažalost, maslinovo ulje je jedan od najčešće krivotvorenih prehrambenih proizvoda na tržištu. Zato je važno znati kako prepoznati pravo maslinovo ulje jer samo u tom slučaju možete iskoristiti benefite koje ono donosi.

Obitelj iza brenda Ramov, ulje s potpisom sa zadovoljstvom će vas podučiti na što obratiti pozornost prilikom kupnje maslinovog ulja kako bi se na vašem stolu našao proizvod vrhunske kvalitete.

Za početak, dobro provjerite etikete i oznake na ambalažama maslinovog ulja prilikom kupnje. Naziv „ekstra djevičansko“ označava ulje najviše kvalitete dobiveno isključivo mehaničkim postupcima, dok „hladno prešano“ pokazuje da ulje nije podvrgnuto visokoj temperaturi, što osigurava očuvanje nutritivnih svojstava.

Također, važno je provjeriti i datum proizvodnje jer kvalitetno ulje ne bi smjelo biti starije od 24 mjeseca. Sama boja maslinovog ulja nije ključan faktor za kvalitetu prilikom kupnje jer ona varira kako ulje dozrijeva.

Matija Ramov, suvlasnica brenda Ramov upozorava da pogledate ima li taloga u boci jer on negativno utječe na kakvoću ulja. Također, sugerira da boca svakako bude tamne boje jer (sunčeva) svjetlost negativno utječe na nutritivna svojstva koja su podložna promjenama. 


Kako testirati kvalitetu pravog maslinovo ulja kod kuće

Na tržištu se često nalaze ulja s oznakama "maslinovo ulje" koja su zapravo mješavine s biljnim uljima ili starim rafiniranim uljima koja su izgubila nutritivne vrijednosti. Razrijeđeno ili patvoreno maslinovo ulje može se prepoznati jer se miješanjem gubi gustoća i jačina ulja. Autentično ekstra djevičansko ulje dobiva se isključivo mehaničkim postupcima i ne sadrži kemijske dodatke.
Pravo maslinovo ulje ima zelenkasto-žutu boju i izražen miris koji podsjeća na svježe pokošenu travu, rajčicu, artičoku, badem ili jabuku, ovisno o sorti masline i vremenu branja. Tekstura mu je svilenkasta pomalo gusta, nešto između meda na sobnoj temperaturi i običnog ulja. Okus bi trebao biti umjereno gorak i pikantan („Da malo reže u grlu“, dodaje Matija), što potvrđuje prisutnost zdravih polifenola. 
Bilo tko kod kuće može na nekoliko načina provjeriti kvalitetu svog maslinovog ulja. Jedan od njih je takozvani „test hladnjaka“ pri čemu se maslinovo ulje stavlja u hladnjak na neko vrijeme. Naime, kvalitetno ulje se „na niskim temperaturama (ispod 7°C) zgrušnjava i kristalizira“, kaže Matija Ramov. Ako ostane potpuno tekuće, moguće je da sadrži primjese drugih ulja. 

 

Ramov Premium
 
Zatim se ulje može testirati okusnim i mirisnim osjetilima – ulje ne smije biti užeglo (rancido) i mora odgovarati karakteristikama mirisa i okusa koje smo gore naveli. Pravo ulje je aromatično i ostavlja blago peckav osjećaj u grlu - bilo kakvim miješanjem gubi se gustoća i jačina ulja što je lako otkriti testiranjem.

Ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje razlikuju se po količini slobodnih masnih kiselina, od kojih je najznačajnija oleinska kiselina. Također, postoji neznatna razlika u peroksidnom broju koji označava oksidaciju ulja i ukazuje na to je li ulje patvoreno. Potrošači najčešće prilikom kupnje ne primijete razliku između ekstra djevičanskog i djevičanskog ulja. Ona je zapravo poprilično neprimjetna i najčešće se utvrđuje kemijskom analizom ili vještim nepcem kušača. Čisto maslinovo ulje (naziva samo maslinovo ulje) ne postoji kao takvo u prodaji, postoji jedino miješano sa sojinim ili biljnim uljem. Lampante ulje je ulje ploda masline i nije prikladno za konzumaciju, mora se dodatno rafinirati (obraditi kemijskim postupcima) prije nego postane jestivo.

Najčešće prevare s maslinovim uljem i kako ih izbjeći

Najčešći znakovi da nešto nije u redu su nerealno niske cijene i obmanjujući marketinški trikovi. Ako je cijena znatno niža od prosjeka za ekstra djevičansko maslinovo ulje, velika je vjerojatnost da se radi o razrijeđenom ili patvorenom proizvodu. 
Također, oznake poput „domaće maslinovo ulje” ili „mediteranska kvaliteta” mogu biti marketinški mamci bez stvarnog jamstva kvalitete. Matija Ramov upozorava da se na tržištu često prodaju proizvodi s deklaracijom EU (Grčka, Italija, Španjolska) kao domaće maslinovo ulje, a mogu se naći i krivotvorene etikete koje ne odražavaju pravu kvalitetu proizvoda.

Da biste prepoznali vjerodostojne proizvođače, obratite pažnju na certifikate i oznake kvalitete. Dodatno, ekstra djevičansko maslinovo ulje može imati oznaku PDO (Protected Designation of Origin) ili PGI (Protected Geographical Indication), što potvrđuje njegovu autentičnost. Također, provjerite je li proizvođač transparentan o sorti maslina, načinu prerade i porijeklu ulja. Oznaka "proizvedeno u Europskoj Uniji" često skriva iza sebe rafinirana ulja iz Grčke, Španjolske ili Italije koja su slabije kvalitete. 

Gdje pronaći i kako čuvati maslinovo ulje

Kvalitetno maslinovo ulje najbolje je kupovati izravno od provjerenih proizvođača, u specijaliziranim trgovinama ili od malih uljara koje nude degustacije i detaljne informacije o svom proizvodu. Takav je i obiteljski brend maslinovog ulja Ramov, a u sklopu kojeg operira i uljara u kojem se ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvodi na ekološki način što potvrđuje i certifikat. To jamči vrhunsku kvalitetu ulja i izvornost svojih ulja, proizvedenih isključivo mehaničkim postupcima. 
Nakon kupnje, maslinovo ulje treba čuvati na suhom mjestu sobne temperature (između 14 i 20°C), daleko od izravne svjetlosti i topline. Idealno je koristiti tamne staklene boce koje sprječavaju oksidaciju i produljuju rok trajanja. Ako se pravilno skladišti, ekstra djevičansko maslinovo ulje zadržava svoja svojstva do 24 mjeseca. Znakovi da je ulje izgubilo kvalitetu uključuju užegli miris, promjenu boje i gubitak karakteristične arome. Također, ako se ulje ne čuva u staklenim bocama nego u plastici, može poprimiti okus po toj plastici.
U potrazi za najboljim maslinovim uljem možda se zapitate koliko sorta maslina i sezona berbe utječu na kvalitetu ulja i nutritivna svojstva, o čemu može ovisiti vaša odluka gdje kupiti maslinovo ulje. 
Zapravo je kod dobivanja ulja ključno što kraće vrijeme između berbe i prerade. Kako vrijeme teče, kemijske veze pucaju i pada vrijednost ulja. Dragan Ramov, Matijin otac i strastveni maslinar, objašnjava: „Kako zrioba ploda ide od zelene k crnoj tako se mijenjaju i svojstva ulja kao što su slobodne masne kiseline i peroksidni broj, a time se smanjuje količina polifenona koji utječu na pikantnost i gorčinu jer su oni topivi u vodi (plod se sastoji od 35% vode)“.
Konačno, pravo maslinovo ulje nije samo dodatak jelima, već i investicija u zdravlje. Kada znate na što obratiti pažnju pri kupnji i kako ga pravilno čuvati, možete biti sigurni da uživate u visokokvalitetnom proizvodi koji će svako vaše jelo podići na novu razinu. 
Koliko maslinovo ulje može razigrati vaš dan i udovoljiti svakom nepcu, otkrijte kroz našu bogatu ponudu monosortnog i blend maslinovog ulja. Sve naše masline rastu u čistom prirodnom okruženju Dugog otoka te zelenih Ravnih kotara. Okusite punu snagu i moć masline i Dalmacije u svakoj kapi našeg ulja!


 
 

Podijeli: